Pelistudiot luovat viihdettä vuodesta toiseen

Pelaaminen on harrastus, jonka suosio on ollut nousussa aina 80-luvulta saakka, jolloin tietokoneiden kehitys mahdollisti ensimmäiset tietokonepelit. Nykyään pelialalla toimivat pelivalmistajat tai –studiot tekevät niin offline-pelejä, kuin online-pelejäkin ja niitä voi pelata niin mobiililaitteilla, kuin tietokoneellakin. Yksinpelin joukkoon ovat uineet nettimoninpelit, sekä sellaiset pelit, joiden tulostaulukko päivittyy nettiin kaikkien tai vaikkapa vain oman kaveripiirin nähtäväksi. 

Tässä artikkelissa tutustumme suomen pelialaan, sekä kurkistamme maailman suosituimpia pelistudioita. Jatka lukemista, mikäli olet kiinnostunut pelialasta pelaajana tai vaikkapa potentiaalisena pelinkehittäjänä. 

Maailman suosituimmat pelistudiot

Mikään suomalaisista pelitaloista ei häviä työnlaadussa maailman suosituimmille pelistudioille. Katsotaan tässä kappaleessa kuitenkin hieman kauemmas ja tutustutaan joihinkin globaalisti tunnettuihin ulkomaalaisiin pelistudioihin. 

Videopelialan suurimmat yhtiöt ovat ylivoimaisesti pelikonsoleita valmistavat yhtiöt. Ilman noita laitteita pelaaminen ei onnistuisi. Vaikka nykyään suurin osa pelaamisesta tapahtuu kasuaalisti puhelimella tai vaikkapa tietokoneella, ovat Xbox ja Playstation pitäneet kuitenkin asemansa. Kun ajatellaan konsolien valmistajia, sekä videopelejä kehittäviä pelitaloa ja pelien myyntiä, on pelialalla kaikkineen valtava vaikutus valtion talouteen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Grand Theft Auto IV –peliä myytiin ensimmäisen viikon aikana 500 miljoonalla dollarilla, joten pelkästään verotulot tuosta pelistä olivat merkittäviä. 

Nykyään pelinkehitys hyödyntää pelimoottoreita ja middleware-ohjelmistoja, joten kaikkea ei tarvitse kehittää alusta asti. Usein pelien valmistuskustannukset saattavat silti olla miljoonissa dollareissa. Nämä pelit ovat usein kalliimpia myös pelaajalle. Kaikki pelit eivät kuitenkaan ole yhtä monimutkaisia tai kalliita valmistaa ja tämän vuoksi esimerkiksi puhelimen mukavat sovelluspelit tai vaikkapa nettikasinopelit saattavat olla jakelussa täysin ilmaiseksi. Joihinkin peleihin saa ilmaista pelirahaa 2020, joten pelaamisen ei tarvitse olla kallista. 

Maailman suosituimpiin pelistudioihin kuuluvat esimerkiksi:

·         Tencent

·         Sony Interactive Entertainment

·         Xbox Game Studios

·         Nintendo

·         Electronic Arts

Tencent saattaa olla nimenä vieraampi, mutta tunnistat varmasti joitain sen julkaisuista. Näitä ovat esimerkiksi Fortnite, League of Legends ja Call of Duty. Sony Interactive Entertaintment tunnetaan Playstationin valmistajana, mutta sillä on myös omaa pelituotantoa, josta ovat syntyneet muun muassa Marvel’s Spider-Man ja Sunset Overdrive. Xbox Game Studios on tehnyt suosikkipelejä kuten Halo ja Minecraft. Nintendon tuotantoa ovat puolestaan Super Mario ja Pokémon. Electronic Arts on suuri valmistaja, jonka listalla on nimiä, kuten Battlefield, Sims, Need for Speed, FIFA ja NHL. Viiden suurimman valmistajan listoilla on kaikkiaan huikea lista eri vuosien huippujulkaisuja.

Suomalaiset pelinkehittäjät 

Suomessa peliala on erittäin vahvoilla. Kuten olet ehkä kuullut tai huomannut, ovat useat aikansa hittipelit olleen juuri suomalaisia. Otetaanpa esimerkiksi vaikka Angry Birds. Mistä tämä sitten johtuu? Kuinka meistä suomalaisista tuli pelikansaa? 

Kaikki sai alkunsa varmasti siitä, että Suomi on tietotekniikkavaltio, jossa kaikki uusimmat tekniset oivallukset on otettu hyvin vastaan. Suomalaiset ovat myös osallistuneet tekniikan kehitykseen vaikkapa luomalla tekstiviestin ja kehittämällä Nokian puhelimet. Näin ollen meillä on aina ollut tekniset edellykset myös pelinkehitykseen. 

Nykyään Suomen videopelialalla on noin 260 pelitaloa, joista suurin osa kehittelee etenkin mobiilipelejä älypuhelimilla ja tableteilla käytettäväksi. Pelialaa voi lisäksi opiskella yli 20 oppilaitoksessa niin toisen asteen oppilaitoksissa kuin korkeakouluissakin. Muun muassa ammattikorkeakoulujen ohjelmointiopinnoissa pelinkehitys otetaan nykyään huomioon erillisenä kokonaisuutena, sillä alasta kiinnostuneita on niin paljon.                                               

Pelialalla toimii myös yhdistyksiä, jotka promoavat alaa ja pitävät suomalaista pelinkehitystä voimissaan. Yksi näistä on Suomen Pelinkehittäjät ry. Pelinkehittäjäyhdistyksen mukaan heidän tavoitteenaan on toimia suomalaisten pelinkehittäjien yhteistyöelimenä ja edunvalvojana. Suomen Pelinkehittäjät ry on Suomen pelialan keskuksen eli Neongames Finland ry:n jäsen ja kuuluu myös eurooppalaiseen kattojärjestöön nimeltään European Games Developer Federation.

Ensimmäinen suomalainen peli luotiin jo vuonna 1979 ja se oli nimeltään Chesmac. Ensimmäinen kansainvälinen peli tehtiin vuonna 1986 ja ensimmäiset varsinaiset pelialan yritykset luotiin 1990 luvun alkuvuosina. Tunnetuimpia suomalaisia pelitaloja ovat Rovio, Supercell ja vaikkapa Remedy Entertainment. Huippusuosittuja suomalaispelejä ovat Angry Birdsin lisäksi esimerkiksi Max Payne, Stardust ja Clash of Clans.

Kaiken kaikkiaan peliala on Suomessa Ylen mukaan ihan hyvissä kannattimissa. Ala on ehkä hieman kypsynyt, joten palkat ovat korkealla ja työvoimapulaa on, joten ulkomailta tulee yhä enemmän työvoimaa. Suomi houkuttelee taitavia pelialan tekijöitä ulkomailta ja vaikka julkaisujen määrä on hieman laskenut, ei tästä tarvitse huolestua, sillä trendin mukaisesti peleistä tehdään lähtökohtaisesti pitkäjänteisempiä kuin ennen. 

Yhteenveto 

Peliala on valtava toimiala, jolla on useissa maissa suuri vaikutus maan talouteen. Muun muassa USA, Iso-Britannia ja Suomi ovat huikeita pelinvalmistajamaita, joissa on kaikissa pitkä historia pelinkehittelyn alalla. 

Suomessa studioita on yli 250 ja alaa voi opiskella yli 20 oppilaitoksessa. Suomi pääsi mukaan pelialalle jo varhaisessa vaiheessa ja Suomesta on tullut monia kansainvälisestikin tunnettuja pelijulkaisuja. Vuonna 2020 Suomi houkuttelee ulkomailta osaavaa työvoimaa, sillä Suomessa alalla ei ole riittävästi ohjelmoijia. Ala on kuitenkin korkeapalkkainen ja suomalaisia pelejä tehdään vähintään 100 joka vuosi. 

Maailmalla suurimpien pelistudioiden joukosta löytyvät tutut konsolivalmistajat eli Sony Interactive Entertainment, Nintendo ja Xbox. Näillä on kaikilla omaa pelituotantoa erilaisten tytäryhtiöiden nimillä. Pelaaminen on siirtynyt paljon mobiililaitteille, mutta klassiset konsolit säilyttävät asemansa. Muita huippuvalmistajia ovat Electronic Arts, sekä Tencent. Näiden valmistajien pelien joukosta löytyy varmasti mieluinen peli jokaiselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *