Puuhaa pimeneviin syysiltoihin

Kesä alkaa tehdä loppuaan ja puiden lehdet alkavat kellastua. Illalla asfaltti kiiltää kosteana ja ilmassa on märkien lehtien tuoksua. Syksy on uusien alkujen aikaa, niin työpaikoilla kuin kouluissakin. Suomessa syksy edeltää pitkää ja pimeää talvea, joten aurinkoiset syyspäivät hyödynnetään täysin rinnoin. Syysillat ovat kuitenkin täynnä taikaa, ja tässä artikkelissa annamme parhaat vinkit kotoisan syysillan viettoon.

1. Leffailta

Perinteinen tapa viettää syksyinen ilta on laittaa hyvä elokuva pyörimään. Sytytä kynttilöitä ja ota itsellesi kuumaa juotavaa, mieluiten teetä tai kaakaota, jos kahvi pitää sinut hereillä yöllä. Valitse syksyinen romanttinen komedia, tai jännittävä halloween leffa ja fiilistele syksyä täysin rinnoin. Sipsipussi tai juustopopparit ovat myös paikallaan, kun käperryt sohvan nurkkaan viltin alle. Laita valot pois ja nauti kynttilöiden loimusta ja hiljaisuudesta.

2. Laatuaikaa lautapelien parissa

Leffoja on mukava katsella, mutta välillä tekee mieli puuhata jotain aktiivisempaa. Lautapelit ovat täydellinen ajanviete syksyn pimeisiin iltoihin. Usein aikaa tulee vietettyä puhelimella tai televisiota katsoen, jolloin läheisesi eivät saa niin paljoa huomiota. Pelatessa on helppo jutella kuulumisista ja aidosti luoda yhteys rakkaisiisi. Pelin lomassa voitte herkutella tuoreilla sämpylöillä, kurpitsakekseillä ja kaakaolla.

3. Leivonta

Edellisiä ehdotuksia lukiessasi saatoit huomata, että ruoka oli osana molempia. Leivonta ja ruoanlaitto onkin täydellistä syksypuuhaa, sillä syksyllä on monen herkkutuotteen satokausi. Täyteläinen uunivuoka on täydellinen vaihtoehto, sillä se on helppo valmistaa satokauden aineksista. Koko asunto tuoksuu herkulliselle ja kotoisalle loppuillan, ja syötävää jää myös seuraaville päiville.

Tee ruokaa yhdessä perheesi tai ystäviesi kanssa, ja kokeile jotain uutta. Vaikka ette onnistuisi täydellisesti, luotte silti yhteisiä muistoja. Esimerkiksi porkkanakakku on herkullinen jälkkärivaihtoehto syksyyn, jota voi koristella koko perheen voimin.

4. Halloween-valmistelut

Oletko viettänyt halloweenia? Pyhäinpäivänä vietettävä juhla on rantautunut meille Suomeen Yhdysvalloista. Halloween on koko perheen jännittävä ja hauska päivä, joka vaatii juuri niin paljon tai vähän valmisteluja kuin itse haluat. Voit esimerkiksi leipoa perheenä valmiiksi halloween-teemaisia herkkuja pakkaseen, niin saatte mukavaa puuhaa useammalle illalle ennen juhlapäivää. Koristeluiden väsääminen on myös mainiota ajanvietettä, joten muista lukea tämän artikkelin askartelu -osio.

Meinasitteko lähteä keppostelemaan? Suunnitelkaa yhdessä koko porukalle halloween-asut, ja viettäkää ilta askarrellen!

5. Pelit

Kun syyspuhuri puhaltaa ulkona ja sade hakkaa ikkunaa, on kotoisaa laittaa kuulokkeet päähän ja syventyä tietokone- tai konsolipelien pariin. Roolipeleissä voit hypätä toiseen maailmaan, ja kuvitella olevasi sankari, roisto tai vain yksinäinen selviytyjä. Witcher 3 tai Skyrim ovat hyviä pelejä pelata konsolilla syysiltana, sillä peleissä on paljon luontoa ja tietyillä alueilla myös syksyistä tunnelmaa.

Jos tykkäät pelata kolikkopelejä, kokeile pelata niitä kotoa käsin. Uudet netticasinot voit löytää helposti listattuna netistä.

6. Kirjat

Tämä olisi voinut olla listan ykkösenä, mutta silloin artikkeli olisi ehkä alkanut turhan kliseisesti. Lukeminen, tee ja villasukat ovat syksyisin asia, jota voi kuvitella. Ehkäpä kirjat eivät ole yleensä sinun juttusi, mutta kaipaat jotain muuta tekemistä kuin näytön tuijottelua. Anna lukemiselle mahdollisuus, ja tutustu erilaisiin genreihin ja kategorioihin. Esimerkiksi jos innostuit pelaamisesta edellisen kohdan myötä, sinua saattaa kiinnostaa Witcher -seikkailukirjat. Toisaalta, jos Harry Potterin lukemisesta on kulunut jo hetki aikaa, syksy on ehdottomasti paras vuodenaika lukea nämä klassikot uudelleen.

7. Meditointi

Mielen rauhoittaminen tekee hyvää koko keholle. Usein ihmisillä on harhaluulo, että meditoinnin ideana on olla ajattelematta mitään. Tämä ei ole totta, vaan meditaation tarkoitus on rentouttaa mieli niin, että se on vapaa ajattelemaan ja keskittymään niin kuin toivot. Syksyllä meditaatio on siksi erityisen hyvä idea, että luonto on täynnä ääniä, jotka rentouttavat mieltä. Istahda sohvalle ja kuuntele sateen ropinaa ikkunaa vasten silmät kiinni. Rentouta jokainen kehonosa yksi kerrallaan, ja tunne kuinka päivän jännitys kaikkoaa lihaksistasi. Jos mielesi harhailee työasioihin, palauta huomiosi lempeästi takaisin sateen ropinan ääneen.

8. Urheile

Syysiltoina ilma on ulkona kosteaa, mutta lämpötila on viileä. Tämä sää tarjoaa täydelliset olosuhteet esimerkiksi hölkkäämiselle. Ota ystävä mukaan ja lähtekää kävelylle tai juoksulenkille syksyiseen iltaan. Syysilma tuntuu täyttävän keuhkot paremmin, ja saat samalla viettää laatuaikaa läheisesi kanssa. Muista pukeutua hyvin, eli valitse vedenpitävät kengät, joissa on hyvä pito. Vaikka syksyllä ei ole niin kylmä kuin talvella, on tärkeää suojata pää, kaula ja kädet hyvin, sillä niiden kautta haihtuu nopeasti paljon lämpöä. Kun lenkki on ohi, mene heti lämpimään suihkuun ja vaihda kuiviin lämpimiin vaatteisiin välttääksesi kylmettymisen. Urheilun jälkeen on täydellinen hetki venytellä lämmiteltyä kehoa television ääressä leffaa katsellen, tai rauhassa meditoiden.

9. Askartelu

Voit yhdistää urheilun käsitöihin nappaamalla mukaan pudonneita syyslehtiä lenkilläsi. Puhdista lehdet hiekasta ja laita ne kuivamaan kahden paperin väliin painon alle. Viikon kuluttua lehdet ovat kuivaneet ja voit käyttää niitä askartelussa. Askartele halloweenkoristeita, tai ihana syksyinen ovikranssi vaahteranlehdistä, kävyistä ja risuista. Lehtien kiinnittäminen ikkunaan on myös suloinen idea!

10. Hanki kirjeystävä

Muistatko milloin viimeksi lähetit läheisellesi kirjeen muulloin kuin jouluna tai vastaavana juhlapäivänä? Käsin kirjoitettu kirje on tänä päivänä harvinainen näky. Kirje on ihana tapa muistaa ystäviä ja sukulaisia, ja kertoa heille ajattelevasi heitä. Liitä kirjeeseen esimerkiksi piirroksia, tai valokuvia. Hauska idea on myös jakaa reseptejä tai vaikkapa kirjasuosituksia kirjeitse. Tässä artikkelissa on monta ideaa, jotka voisi toteuttaa kirjekaverin kanssa, tulokset jakaen.

Vastaa