Myyttiset sporttibaarit ja niiden tunnelma

Sporttibaareja on paljon ympäri maailmaa ja varsinkin monelle miehelle sellainen on muodostunut lähes toiseksi olohuoneeksi. Toki sama pätee moniin aivan tavalliseenkin lähikuppilaan, mutta sporttibaareissa on silti paljon muutakin tarjottavaa kuin pelkissä baareissa. Asiakaskuntakin on monilta osin tavallisuudesta poikkeavaa ja erityisesti suurten otteluiden aikaan paikka suorastaan räjähtää henkiin.

Mitä sporttibaarit ovat?

Sporttibaarilla tarkoitetaan baaria, joka erikoistuu urheilun näyttämiseen. Itse baarissa kyllä usein on biljardipöytä ja tikkataulu, mutta siellä ei varsinaisesti urheilla, vaan ainoastaan penkkiurheillaan. Usein sporttibaarissa on hyvin paljon tv-ruutuja, jotta joka puolelta baaria pystyy seuraamaan lähetyksiä ja jotta asiakkaita pystytään palvelemaan samanaikaisilla urheilutapahtumilla eri ruuduista. Yleensä sporttibaarissa on yksi tai useampi valkokangas, joista näytetään sen hetken suosituinta ottelua tai tapahtumaa. Jotkut sporttibaareista keskittyvät vain tiettyihin lajeihin tai sarjoihin, kuten Englannin Valioliigaan tai kotimaiseen jääkiekon SM-liigaan tai sitten tarjonta voi kattaa lajeja aina rugbysta baseballiin ja kaikkeen maan ja taivaan välillä. Sporttibaarin koko ja ruutujen määrä aiheuttaa luonnollisesti jotain rajoituksia päällekkäisiin tapahtumiin, mikäli ruutuja ei ole paljon, niin haluamasi epäsuositumpi ottelu voi jäädä näkemättä, jos suurin osa asiakkaista on tullut katsomaan jotain muuta urheilutapahtumaa.

Sporttibaareissa käydään monista syistä, joista ilmiselvin on se ruudusta näkyvä urheilu. Monet asiakkaat tulevat paikalle seuraamaan suosikkijoukkueensa otteita tai jännittämään live-kuvan välityksellä sitä, kuinka oma vedonlyöntikohde menestyy. Suurimmat ottelut, kuten vaikkapa Mestareiden Liigan loppuottelu tai FC Barcelonan ja Real Madridin välinen El Classico, keräävät paikalle paljon myös sellaisia asiakkaita, joilla ei välttämättä omaa suosikkia ole. Maailmalla Super Bowl on sellainen tapahtuma, joka saa sporttibaarit aina täyteen ihmisiä, Suomea ajatellen kyseinen ottelu pelataan melko hankalaan aikaan.

Miksi sporttibaareissa käydään?

Osa suosituimmista joukkueista, esimerkiksi Manchester United ja Liverpool FC, keräävät Suomessakin sporttibaareihin joka viikko joukon kannattajia, jotka tulevat paikalle niin sanotusti täydessä varustuksessa, eli pelipaidat päällä ja kaulahuivit kaulassa. He intoutuvat laulamaan tv-ruutujen ääressä kannatuslauluja ja tunnelma saattaa lähennellä stadionin vastaavaa, kun kyseiset kannattajat eläytyvät tapahtumaan kuin paikalliset katsojat konsanaan Englannissa. Englannin kieliset kirosanat saattavat tulla tutuksi tässä porukassa. Näille asiakkaille kyseessä on ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma jossa he kokevat olevansa osa joukkoa, jotka heidän laillaan kannattavat omaa joukkuettaan henkeen ja vereen. Joskus nähdään pientä naljailua kannattajajoukkueiden välillä, mutta onneksi mikään huliganismi ei sentään ole rantautunut Suomen sporttibaareihin.

Ei sporttibaarit kuitenkaan ole tarkoitettu eksklusiivisesti urheilun ystäville, tervetulleita ovat aivan tavallisetkin baariasiakkaat. Musiikin saaminen tosin ei välttämättä onnistu ainakaan suurten otteluiden aikaan.

Sporttibaarien tulevaisuus

Monella sporttibaarien vakioasiakkaista on kyllä kotiinkin hankittu kaikki mahdolliset kanavat, joista huippu-urheilua voi seurata, mutta silti he tulevat mieluummin baariin katsomaan otteluita kerta toisensa jälkeen. Tunnelma on niin paljon parempi saman henkisessä seurassa. Mikään teknologia ei tule auttamaan saman tunnelman saamista kotisohvalle, joten sporttibaarien tulevaisuus näyttää valoisalta. Niille tulee olemaan aina tilausta, koska tärkeintä ei ole lähetyksen millin tarkka toistaminen vaan tunnelma, jonka luovat asiakkaat. Suuri näyttö ja useammat tv-ruudut toki auttavat omalta osaltaan tunnelman luomisessa, sillä kyllä urheilutapahtumat halutaan nähdäkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *