Vedonlyönti ja aikuisten vapaa-ajan harrastukset

Vedonlyönti on menossa kohta uutta aikakautta. Sen aikakauden luo nyky-yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset, jotka ovat muovanneet eurooppalaisten arkea. Yhteiskunnallinen kehitys on myös tuonut talouksille entistä enemmän rahaa käytettäväksi, ja entistä enemmän aikaa vapaa-ajan piirissä. Tässä samalla tekninen kehitys on tuonut kaikenlaisen pelaamiseen mobiiliin, ja sen myötä myös urheiluvedonlyönnistä on tullut sekä aika- että paikkariippumatonta.

Pelaaminen on hyväksytympää

Kun tietokoneet tulivat talouksiin 80-luvulla, ei kukaan voinut arvata, mitä vielä oli tulossa. Nykyään ollaan menossa jo seuraavan teknisen askeleen matkassa mobiilipelaamisen ja mobiiliolemisen pariin- mobiilipuhelimet ja älylaitteet ovat tulleet tuhansilla sovelluksiaan entistä syvemmälle arkeemme – osaksi sitä, jopa siinä mielessä, että emme enää edes tulisi toimeen ilman älylaitteita ja mobiilitekniikkaa.

Esimerkiksi Suomessa on 2021 jo tilastoitu, että yli 40 % aikuisväestöstä pelaa jotain mobiilipeliä. Ja kehitys, joka lähti Aasiasta, on nyt Euroopassa – nuoret aikuiset eivät välttämättä enää edes osta tietokonetta tai pelikonsolia, vaan samalla älypuhelimella hoidetaan sekä pankkiasiat, puhelut, valokuvat sekä pelaaminen – ja pelaamisen yhteydessä tarkoitettaan sekä ajanvietettä, ammattia että rahapelaamista. Kannattaa muistaa, että erilaiset nettikasinoiden tarjoavat rahapelit, eivät ole tulonlähde tai ammatti, vaan aikuisten harrastus, ajanviete, jolla haetaan jännitystä arkeen.

Vedonlyönti 2020-luvulla

Siinä missä nykytekniikka on tuonut meille päivittäin uusia kanavia, ja niiden kautta yhtä entistä enemmän erilaisia lajeja, olemme saaneet myös täysin tietokoneisiin, konsolipeleihin ja muihin perustuvat digitaaliset pelit, joita pelataan ihan ammattitasolla tuhansien pelaajien toimesta ympäri maailman – ja miljoonia harrastajia kaikissa ikäryhmissä…. kaiken tämän mukana myös vedonlyönnin lajit, sekä tavat ovat kehittyneet. Jos olet pelannut jotain vedonlyöntitapaa viimeisten vuosien aikana, olet varmasti kohdannut myös livepelaamisen kohteita, tai ainakin kertoimia TV-lähetyksessä, mutta entä täysin virtuaaliset pelikohteet, tai E-urheilun pelikohteet?

Nykyään kun vedonlyönti on siirtymässä muun pelaamisen tavoin mobiiliin, ovat myös uusimmat innovaatiot alalla sellaisia, että vedonlyöntimahdollisuudet monipuolistuvat. Enää ei pelata vain voittajasta tai tuloksesta – vaan nykyään pelataan suurin piirtein kaikesta, mitä pelin aikana tapahtuu. Ja jos sinusta tuntuu, että e-urheilu ei kuuluisi tähän porukkaan, niin mitäs sanot, jos kerromme Kiinassa juuri pelatun League of Legends- pelin joukkue vs joukkue ottelusta, jota katseli suoratoiston kautta yli 60 miljoonaa katselijaa! Tähän kuin lisätään pelin yhteydessä tarjolla olleet vedonlyöntikohteet, ollaan pelin ja asian ytimessä – enää ei panosteta vain sen mukaisesti, kuinka monta kertaa Messi tai joku vastaava tekee maalin, vaan nykyään voidaan panostaa joukkueisiin jotka pelaavat toisiaan vastaan tietokonepeleissä – esimerkiksi menneen vuoden aikana pelit kuten Valorant, PUBG, CS:GO, Dota2 ja League of Legends ovat tarjonneet miljoonien dollarien palkintopotteja jakoon, ja uusia pelejä on tulossa. Kuten paluun kilpakentille tekevä HALO! Erään englantilaisen tutkimuslaitoksen laskelmien mukaan sellaisia pelejä, joissa pelaaja tai joukkue voi oikeasti tienata ammatikseen, on jo noin 50 eri peliä!

Harrastus ja vedonlyönti

Monelle vedonlyönti on tullut oman harrastamisen kautta jalkapalloon ja jääkiekkoon, mutta nyt myös e-urheilu on tullut näiden perinteisten lajien rinnalle. Eivätkä läheskään kaikki näiden eri lajien harrastajat koskaan edes kokeile vedonlyöntiä, ja useimmat kokeilevat sitä nimenomaan lisäjännitykseksi sille illan ottelulle – harvemmat tekevät sitä sitten oikeasti ammattimielessä, eli metsästävät niitä parhaita kertoimia, ja etsivät niitä sattumia, eli väärin laskettuja kertoimia, ylikertoimia. Ylikertoimia on aina saatavilla kansainvälisillä markkinoilla, sillä vedonlyönnissä pätee myös kulttuuriperimän painolasti – ihmiset helposti panostavat tuttuun ja ”omaansa”, vaikka tilastollisesti ja todennäköisyyksien mukaisesti sillä ei olisi rahallisesti tuettua päätöstä panostamiselle.

2020-luku

Jos sinä aikuisena olet pelannut itse jalkapalloa, olet saanut siitä kenties jonkinlaisen sykäyksen vedonlyöntiin, vaikka et olisi koskaan pelannut näiden pelaajien kanssa, jotka pelaavat areenoilla – mutta sen sijaan on mahdollista, että mikäli olet harrastanut parikin vuotta jotain e-urheilu peliä kuten vaikkapa Valorant-peliä, voi hyvinkin olla, että olet voinut pelata, tai saatat omassa porukassasi pelata jonkin maailman huipun kanssa – et tositeolla, vaan huviksesi, monet nimittäin eri e-urheilu pelien pelaajista pelaa eri pelejä online palvelimella ihan harrastuksenaan ja huvikseen työnsä ohessa!                   

Ja muuten, shakkikin on saatavilla online peleissä aivan ammattilaistasolle saakka, ja parhaat pelaajat käyttävät otteluihin valmistautumisessaan jopa psykologin palveluita, päästäkseen parhaaseen mahdolliseen vireeseen.

Mitä sinä pelaisit, tai mihin kohteeseen sinä seuraavaksi panostaisit?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *