Mika Häkkinen: Hamiltonille helppo voitto, Renault haastoi ja otti edistysaskeleen

Unibetin F1-insider Mika Häkkinen analysoi kolumnissaan Belgian osakilpailua, jossa Lewis Hamilton ajoi helppoon voittoon. Myös Valtteri Bottaksella oli syytä juhlaan, sillä hän on nyt 51 palkintopallisijoituksella ja tasoissa ”Häkän” kanssa. Ferrarin viikonloppu sujui tahmeissa merkeissä, eikä tallin kummankaan kuskin vauhti yltänyt pistesijoille.

Daniel Ricciardo (AUS) Renault F1 Team RS20. Belgian Grand Prix, Friday 28th August 2020. Spa-Francorchamps, Belgium.

Lewis Hamiltonin ajettua Mercedeksellään jälleen voittoon, mielenkiintoa sunnuntaiseen Belgian osakilpailuun toi lajin kahden toisen tehdastallin – Renault’n ja Ferrarin – kääntynyt onni.  Onnittelut ovat paikallaan myös Valtteri Bottakselle, joka on nyt kanssani tasoissa palkintopallisijoituksissa. Meillä molemmilla on palkintopallisijoituksia nyt 51 kappaletta. Olen varma, että Valtteri saalistaa vielä monia voittoja ja podiumeja loppuvuonna ja ensi kaudella.

Nopea Span rata palkitsee alhaiset downforce-säädöt, ja tämä olikin osasyynä Renaultin vahvalle tulokselle ja Ferrarin pienoiselle katastrofille. Renault antoi Daniel Ricciardolle ja Esteban Oconille erittäin nopean auton, jota vaikutti olevan aiempaa helpompi ajaa.

Noin 30 prosenttia Spasta on erittäin nopeaa ja vaativaa osuutta aina La Sourcen neulansilmämutkasta läpi kuuluisan Eau Rougen ja pitkä suora kohti Les Combesin shikaania. On erittäin tärkeää, että alla on nopea ja vakaa auto, jotta Eau Rougen ja Raidillonin pystyy vetämään täysillä. Aika-ajoissa Danielin auto oli juuri sitä, ja hän olikin neljäs ja Esteban kuudes. Red Bullit saivat haastajat.

Oli hienoa nähdä Renault’n edistysaskel. Tallin uusi tekninen johtaja Pat Fry oli McLarenin insinöörinä minun aikoinani, ja hänen palkkaamisensa näyttää tehneen tallille hyvää. Renault lähtee Italian osakilpailuun hyvillä mielin, vaikka pitääkin muistaa, että Spassa Mercedes ja Red Bull eivät käyttäneet alhaisimpia mahdollisia downforce-säätöjä kisaan luvatun sateen takia – joka sitten ei saapunutkaan. Monzassa Renault huomannee, että ero Mercedekseen ja Red Bulliin on taas suurempi. 

Ferrarin viikonlopussa meni pieleen kaikki

Teho-ongelmista kärsivällä Ferrarilla oli kamala viikonloppu. Tallipäällikkö Mattia Binotton mukaan heillä oli vaikeuksia saada renkaat toimimaan kunnolla. He muokkasivat aerodynamiikka-asetuksia saadakseen Pirelleistä enemmän irti, mutta muutokset näyttivät hidastaneen suoranopeuksia entisestään.

Pielessä tuntui olevan kaikki: pito, teho ja suoranopeus. Alfa Romeon budjetti on karkeasti sanottuna puolet Ferrarin budjetista, joten se, että Kimi Räikkönen ohitti Sebastian Vettelin ja oli lopulta molempien Ferrareiden edellä, osoittaa italialaistallin ahdingon vakavuuden. Ferrarin moottoria käyttävän Kimin auto oli yksinkertaisesti paljon nopeampi.

Ferrari ei ole Formula ykkösissä ollakseen aika-ajoissa sijoilla 13 ja 14, joten viikonloppu oli faneille järkyttävää katseltavaa. Tällä kaudella ajetaan peräti kolme kilpailua Italiassa – mukaan lukien Ferrarin tuhannes F1-kisa Mugellossa – joten tallin pitää yrittää saada edes renkaiden suorituskyky ja aerodynamiikka sellaiseen balanssiin, että he pääsevät takaisin kärkikymmenikköön.

Moottorin teho-ongelmia sen sijaan ei voi rajoitusten takia kovin helposti korjata, joten asia vaikuttaa Ferrarin vauhtiin loppuvuonna ja vielä ensi kaudellakin. Sen takia tallin pitää keskittyä hiomaan auton muita osa-alueita.

Kärjessä ajanut Lewis kontrolloi kisaa täysin. Ainoa ongelma oli se, että loppua kohden hänen renkaansa alkoivat reistailla. Sama ongelma tosin vaivasi Valtteria ja Max Verstappenia.

Lewis otti paalupaikan ylivoimaisesti ja oli puoli sekuntia Valtteria ja Maxia nopeampi. Sitten joku muistutti, että vuonna 2000 olin itse Spassa paalulla 0,7 sekunnin erolla seuraavaan ja tallikaverini oli 0,9 sekuntia takanani.

Span ikimuistoinen ohitus tuntui kuin voitolta

Olen aina pitänyt Spasta. Se on rata, joka palkitsee nopeuden ja kaasu pohjassa ajamisen. Olin siellä vuodesta 1998 lähtien kolmesti peräkkäin paalulla, mikä kertoo, miten kova luotto minulla oli autooni. 

Startattuani paalulta vuonna 2000 johdin kisaa, mutta spinnasin Stavelotissa ja menetin johtopaikan lempivastustajalleni Michael Schumacherille. Sinä päivänä hän ei kyllä ollut kuitenkaan lempparini, koska kun pääsin lähelle, hän blokkasi minut pahasti. Sen takia päätin ottaa luovat keinot käyttööni ohittaakseni hänet. Jätin hitaamman Ricardo Zontan minun, McLarenini ja Michaelin Ferrarin väliin Kemmelin suoralla.

Kyseinen ohitus tuntui jo itsessään voitolta, kuten sanoin Unibetin podcastissani toukokuussa. Lopullinen kisavoittokin maistui erittäin makealta. Fanit saattavat muistaa, että kisan jälkeen menin puhumaan Michaelille ja selitin, miksen ollut tyytyväinen hänen puolustustaktiikkaansa. En tiedä, välittikö hän perusteluistani, mutta ainakaan hän ei pitänyt häviämisestä. Meillä oli kovia kamppailuita, ja tuon kaltaiset kisat olivat tiukkoja mutta loppujen lopuksi nautinnollisia.

Red Bull tarvitsee kaksi kuskia kärkeen

Tulevan viikonlopun Monzaa ajatellen odotan Lewisin ja Valtterin jatkavan kärjessä Max ja Red Bull ainoana uhkanaan. Kuten Lewiskin sanoi sunnuntaina, Red Bullin pitää keksiä keino tukea Alex Albonia, jotta tämä voi paremmin olla Maxin apuna. Jos molemmat kuskit olisivat kärkikamppailussa, Red Bull voisi kokeilla erilaisia kisataktiikoita. Talli tarvitsee kaksi kilpailukykyistä autoa voidakseen antaa Mercedekselle enemmän painetta.

Keskikastin taisto oli tiukkaa myös Spassa, jossa McLaren, Racing Point ja AlphaTauri vastasivat viihteestä. Uskon saman jatkuvan Italiassa. Toivottavasti Ferrarikin yltää mukaan kamppailuun. Span kaltaista viikonloppua ei halua edes ajatella tallin kotikisassa.

Mika Häkkinen, Unibet F1 Insider

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *