Parhaat selaimet pelaamiseen

Kuka muistaa vielä ne ajat, jolloin selainpeleillä ja nettipeleillä tarkoitettiin selaimissa pelattavia pelejä, joiden toimimiseen tarvittiin erilaisia lisäohjelmia kuten Adobe Flash Player ja Adobe Shockwave Player? Selainpelejä oli saatavilla siis ennenkin, mutta käyttäjän piti todellakin asentaa ohjelmia näitä varten ja kaiken lisäksi nettisivut olivat täynnä popup-mainoksia, jotka saattoivat mainostaa ties mitä vähäpukeista verkkosivua. Ei ollut helppoa pelaaminen, ei. Ja tietenkään edellä mainitut ohjelmat eivät toimineet kaikilla käyttöjärjestelmillä ja selaimilla, joten pelaamaan pääseminen ei ollut aina takuuvarmaa – vaikka kyse oli tosiaan ilmaisista, nettiselaimilla pelattavista peleistä. 

Ajat ovat onneksi toiset ja nyt pelit toimivat HTML5-tekniikan avulla kaikilla uusilla selaimilla. Adobe Shockwave on hävinnyt vähin äänin jo aiemmin ties minne ja Adobe Flash Playerin tuki loppuu tämän vuoden lopussa. Google Chrome kehottaa jo Flash-lisäosan poistamiseen aktiivisesti. Esimerkiksi uusimmat kolikkopelit hyödyntävät HTML5-tekniikkaa jo melko suvereenisti, sillä pelivalmistajat ympäri maailmaa ovat ottaneet tekniikan käyttöön jo useita vuosia sitten. Joskus vastaan voi tulla nettikasinoita, jotka käyttävät vielä Flash-pelejä, mutta niitä kannattaa varoa – sivustojen pitäisi olla viimeistään tänä vuonna jo siirtyneet HTML5:n käyttöön kokonaisuudessaan. 

HTML5-tekniikalla toteutetut pelit toimivat ilman lisäohjelmia suoraan selaimella niin tietokoneella, taulutietokoneella tai älypuhelimella. Pelailuun tarvitaan siis käytännössä vain moderni selain joka tukee HTML5:sta, alustana voi olla lähes mikä tahansa. Tässä artikkelissa käymme läpi sopivia selaimia pelaamiseen. Nämä selaimet eivät ole ainoat sopivat selaimet, sillä myös eräät harvinaisemmat selaimet voivat täyttää pelaajien tarpeet. 

Google Chrome

 Tämän hetken suosituin selain, joka löytyy lähes joka laitteelle eli mobiili kolikkopelit toimivatkin selaimessa. Google Chrome tukee HTML5:sta luonnollisesti ja monessa mielessä pelit toimivat parhaiten nimenomaan tällä selaimella. Chrome on muutenkin oletusselain moneen muuhun verkkosivuun, sen yleisen toimivuuden vuoksi. Google Chromen heikkoja puolia on sen hidastuminen ajan saatossa, varsinkin jos käyttää useita lisäosia ja laajennuksia mitä sille on saatavilla. Chrome ei ole muutenkaan välttämättä nopein mahdollinen selain, joten pelaajat voivat löytää parempiakin vaihtoehtoja, jos haluaa nimenomaan siihen soveltuvan nettiselaimen. 

Mozilla Firefox 

Firefox oli ennen Chromea erittäin suosittu, mutta Chrome kaappasi suosituimmuusvaltikan helppokäyttöisyyden vuoksi. Mozilla Firefox on kuitenkin viime aikoina petrannut lujasti ja tällä hetkellä se on yksi turvallisimpia selaimia, mitä markkinoilla on, samaan aikaan kun Google Chrome (ja Google ylipäätään) on saanut kritiikkiä tietoturvastaan. Firefoxista on myös saatavilla kokeiltavaksi niin sanottuja Nightly Build -versioita, joissa on varmasti uusimmat ominaisuudet. Koska niitä ei ole testattu kunnolla, saattavat jotkin toiminnallisuudet kaatua kesken kaiken, mutta joka tapauksessa hyvässä lykyssä pelaajalle sattuu latautumaan erittäin hyvä ja nopea Firefoxin versio. 

Opera 

Norjalaislähtöinen Opera on jäänyt pienen piirin suosikiksi, mutta se on erittäin nopeakäyttöinen selain, joka on kaikin puolin varteenotettava tapaus tehokkaiden selaimien piirissä. Opera on ottanut ensimmäisenä käyttöön monia sellaisia ominaisuuksia, joita isommat ja suosituimmat selaimet ovat jäljitelleet myöhemmin. Opera on myös erinomainen selain pelejä varten, juurikin sen nopeuden vuoksi.  

Chromium 

Chromium on avoimen lähdekoodin vastine Google Chromelle ja se muistuttaa hyvin paljon Googlen selainta. Monin paikoin Chromium on jopa nopeampi Chromea, mutta sen huonoihin puoliin kuuluu se, etteivät monet palvelut tue sitä tällä hetkellä. HTML5-pelien pelaamiseen Chromium soveltuu kuitenkin hyvin, joten sitä voi käyttää vaikkapa pelkästään pelien pelaamiseen, jos halua erottaa esimerkiksi työn ja vapaa-ajan toisistaan. Chromium on saatavilla kaiken lisäksi myös erikoisemmille käyttöjärjestelmille kuten Linuxille. 

Microsoft Edge 

Microsoft päätti kaikkien onneksi viimein luopua Internet Explorerista ja nyt käyttöjärjestelmäjätti panostaa Edge-selaimeen, joka jonkinlaiseksi yllätykseksi perustuu tässä artikkelissa juuri aiemmin mainittuun Chromiumiin eli avoimen lähdekoodin selaimeen. Edge on sekin jopa nopeampi kuin Google Chrome, sillä Edge ei syö muistia käyttäjän laitteista yhtä paljon. 

Tässä siis viisi selainta, joiden avulla pelaaminen helpottuu kummasti, sillä jokainen näistä tuotteista tukee HTML5-tekniikkaa. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että kaikkia selaimia ei välttämättä ole saatavilla kaikille alustoille, mutta edellä mainituilla pitäisi ainakin päästä mahdollisimman monella käyttöjärjestelmällä alkuun. 

Applen iOS-ja Mac -käyttöjärjestelmille on olemassa vielä oma selain Safari, jota ei kuitenkaan tässä mainittu, sillä Safari ei toimi millään muulla kuin Applen omilla laitteilla. Edellä mainitut selaimet ovat jokainen sellaisia, jotka toimivat useammalla laitteella ja käyttöjärjestelmällä. 

Selainten omien ominaisuuksien lisäksi pelikokemusta parantaa luonnollisesti käytettävien laitteiden RAM-muisti sekä ylipäätään tehot. Mitä enemmän prosessoritehoa ja muistia, sitä jouhevammin yleensä laitteet toimivat. Joillakin laitteille (kuten tietokoneilla) pelikokemukseen vaikuttavat myös näytönohjaimet, mutta niissä suurin eroavaisuus näkyy lähinnä tietokonepeleissä, joissa graafisiin ominaisuuksiin on panostettu runsaasti. 

HTML5-pelejä löytää netistä esimerkiksi hakusanoilla “HTML5 Games” ja yleensä tulokset ohjaavat sivuille, jossa voi pelata ilmaiseksi pikkupelejä selaimella. HTML5-tekniikalla on toki pystytty luomaan melkoisen näyttäviä pelejä, mutta suurin osa peleistä on kuitenkin kevyitä ajanvietepelejä. Selaimetkaan eivät aivan mihin tahansa kykene, sillä niitä ei ole alunperin pelaamiseen suunniteltu. 

Google on ottanut osaa myös HTML5-pelien julkaisuun, sillä se on avannut Gamesnacks-sivuston, jossa on pelattavana pelejä nimenomaan niihin tilanteisiin, jos nettiyhteydet ovat jostain syystä heikot. Gamesnacksin HTML5 pelit ovat pienikokoisia tiedostokooltaan, joten niiden lataamiseen ei mene aikaa eivätkä ne kuluta muutenkaan RAM-muistia paljonkaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *